Endometrial Biyopsi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
21 Temmuz 2024

Endometrial Biyopsi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Endometrial Biyopsi

Endometrial biyopsi, rahim içinden tanı ve tedavi amaçlı parça alınması işlemidir. Bu biyopsi, genellikle endometrial hiperplazi gibi rahim iç dokusunun kalınlaşması veya adet kanamalarının uzun sürmesi gibi durumlarda tanı ve tedavi amacıyla yapılır. Rahim iç dokusuna endometrium denildiğinden, rahim iç dokusundan parça alınması işlemi endometrial biyopsi olarak adlandırılır. Endometrium, her ay adet kanaması şeklinde dışarı atılan dokudur. Endometrial hiperplazi ise rahim içi dokusunun kalınlaşması sonucu ortaya çıkar ve bu durum kanser şüphesine yol açabilir. Rahim içi kalınlaşması, rahim kanserine yol açabileceği için özellikle önemlidir. Rahim içi kalınlaşma, genellikle 40 yaşından sonra görülür ve düzensiz adet kanamalarına neden olur. Obez kadınlarda, vücuttaki östrojen hormonu yüksek olduğundan, endometrium hiperplazi açısından risk altındadırlar.

Endometrial Biyopsi Neden Yapılır?

Rahim içi dokusunda kalınlaşma ultrason tetkikiyle belirlenirse, rahim içindeki dokudan parça alınmalı ve patolojide incelenmelidir. Bu işleme endometrial biyopsi denmektedir. Endometrial biyopsi, rahim içi dokusunda anormal hücrelerin varlığını tespit etmek ve potansiyel kanser öncüsü değişiklikleri belirlemek için kullanılır.

Endometrial Biyopsi Nasıl Yapılır?

Rahim içi kalınlaşmanın ultrasonda tespit edilmesinin ardından, biyopsi iki farklı şekilde uygulanabilir:

  • Full Küretaj (Tam): Bu biyopsi işleminde rahim içi dokusu tamamen temizlenir ve kesin tanı konulur. Rahim içi dokusunun tamamen temizlenmesi nedeniyle hastanın mevcut kanaması durur. Bu sayede tedavi de uygulanmış olur. Rahim içinde fazla kalınlaşma yoksa bu işlem hastanın tedavi edilmesini sağlar. Bu işleme aynı zamanda tanı amaçlı küretaj, yani probe küretaj denir. Bu şekilde yapılan küretaj işleminde hastaya genel anestezi veya lokal anestezi uygulanabilir.
  • Pipelle ile Biyopsi: Bu yöntemde rahim iç dokusunun incelenmesinde pipelle adı verilen özel bir ince plastik boru kullanılır. Plastik boru ile endometrial biyopsi işlemi yapılır. Bu biyopsi sırasında hastaya anestezi verilmesine gerek kalmaz çünkü ağrısız ve kolay şekilde yapılır. Ancak rahim iç dokusu tam olarak kazınmadığından, sadece tanı amaçlı kullanılır. Bunun tedavi edici özelliği bulunmamaktadır.

Endometrial Biyopsi Sonrasında

Endometrial biyopsi sonrasında her iki yöntemde de alınan parçalar patolojide mikroskobik değerlendirmeye gönderilir. Patolojik tetkik sonucuna göre tedavi planlaması yapılır. Alınan sonuç basit hiperplazi ise, rahim içi dokusunun yaygın basit kalınlaşmasını ifade eder. Rahim içindeki sınırlı hiperplaziler ise hafif denilen fokal kistik hiperplazi olarak tanımlanır. Bu patolojik inceleme aynı zamanda rahim içi dokusundaki kanserleşme üzerine de belirtiler verir. Endometrial biyopsi sonucunun atipi olup olmadığı oldukça önemlidir. Hastalara uygulanacak tedavi, rahim içi dokusunun kalınlaşma derecesine ve hastanın çocuk isteğine göre belirlenir. Hafif ve orta derecelerdeki rahim içi kalınlaşmasında, oral yoldan 3-4 ay süreyle progesteron hormonu hap şeklinde verilerek hasta takibe alınır. Daha sonra ikinci bir biyopsi yapılarak, tedavinin sonuçları değerlendirilir. Rahim içi kalınlaşmasının kanser öncüsü olduğu ya da kansere dönüşme riski yüksek olursa, yani atipi varsa, hasta çocuk istemiyorsa rahim cerrahi operasyon yapılarak alınabilir. Bu operasyona histerektomi adı verilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sündüs

18 Temmuz 2024 Perşembe

14 mm kalıplaşma tehlikeli mi kanser belirtisi mi

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevgili Sündüs,

14 mm boyutundaki bir kalınlaşmanın tehlikeli olup olmadığını veya kanser belirtisi olup olmadığını belirlemek için daha fazla tıbbi bilgi ve değerlendirme gereklidir. Bu tür bir durumun kesin teşhisini ancak bir doktor koyabilir. Ancak genel olarak, vücuttaki herhangi bir anormal büyüme ya da kalınlaşmanın ciddiye alınması ve uzman bir doktora danışılması önemlidir. Doktorunuz uygun testler ve muayenelerle bu büyümenin ne olduğunu belirleyebilir ve gerekli tedaviyi önerebilir. Sağlığınızı ihmal etmeyin ve bir sağlık uzmanına başvurun.

2. Cevap
cevap

Admin

Endometrial biyopsi sonucu ve 14 mm kalınlık, bazı durumlarda endişe verici olabilir, ancak bu durumun kesin tanısı ve ne anlama geldiği konusunda doktorunuzun değerlendirmesi gereklidir. Endometrial kalınlaşmanın (endometrial hiperplazi) ve biyopsi sonuçlarının ne anlama gelebileceği hakkında genel bilgiler:

Endometrial Hiperplazi: Endometriumun (rahim iç tabakası) kalınlaşmasıdır. Bu durum, hormon dengesizlikleri (özellikle östrojen fazlalığı) nedeniyle oluşabilir.

Kanser Öncesi Değişiklikler: Endometrial hiperplazi, bazı durumlarda kansere dönüşebilir, özellikle atipik hücreler (normal olmayan hücreler) içeriyorsa.

Endometrial Kanser: Endometriumun kalınlaşması, bazen endometrial kanserin bir belirtisi olabilir. Ancak, sadece kalınlık tek başına kesin bir kanser teşhisi koymak için yeterli değildir.

14 mm'lik kalınlaşmanın ne anlama geldiği, biyopsi sonucunuzun tam olarak ne olduğu, yaşınız, menopoz durumu, ailede kanser öyküsü gibi faktörlere bağlı olarak değişir.

En doğru bilgi için biyopsi sonucunu aldığınız doktora danışmanız önemlidir. Doktorunuz, biyopsi raporunu detaylı bir şekilde inceleyip size durumu ve gerekli adımları anlatacaktır. Eğer endometrial hiperplazi veya kanser riski taşıyan bir durum varsa, doktorunuz size uygun tedavi ve takip planını önerecektir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Biyopsi Çeşitleri Nelerdir?

Biyopsi Çeşitleri Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Küretaj Biyopsi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Küretaj Biyopsi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Meme Biyopsisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Meme Biyopsisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Biyopsi Nasıl Yapılır?

Biyopsi Nasıl Yapılır?

Punch Biyopsi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Punch Biyopsi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Biyopsi İğnesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Biyopsi İğnesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?