Tiroid Biyopsi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
25 Temmuz 2024

Tiroid Biyopsi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Tiroid Biyopsisi

Tiroid biyopsisi, tiroid bezi üzerinde bulunan nodüllerin incelenmesi amacıyla yapılan bir işlemdir. Bu işlem, özellikle guatr hastalarında sıkça uygulanır. Guatr hastalarında çoğu zaman tiroid bezinde nodül gelişebilir ve bu nodüller genellikle iyi huyludur. Ancak her nodül için biyopsi yapılması gerekmez. Şüpheli bir durum varsa, tiroid biyopsisi mutlaka yapılmalıdır. Çünkü ultrason ya da farklı görüntüleme teknikleriyle nodülün iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu kesin olarak tespit etmek mümkün değildir. Tiroid biyopsisi, ince bir iğne yardımıyla tiroid bezindeki nodül veya nodüllerden örnek alınması işlemidir. Bu durum, erkeklere nazaran kadınlarda daha sık görülür.

Tiroid Biyopsisi Hangi Durumlar İçin Yapılır?

Tiroidde nodül tespit edilmişse ve bu nodülde kanser kuşkusu varsa, mutlaka biyopsi yapılmalıdır. Biyopsiden önce detaylı bir fiziksel muayene ve laboratuvar tetkiklerinin yapılması gerekir.

Tiroid biyopsisinde hasta yalnızca iğnenin girdiği yerde hafif bir ağrı hisseder. Bu ağrı, lokal anestezi uygulanarak bloke edilir. İğnenin derin dokulara inme olasılığı yoktur ve bu nedenle ek bir ağrı kesici işleme ihtiyaç duyulmaz. Ancak işlemden korkan veya heyecanlanan kişiler için damar yoluyla sakinleştirici ilaçlar kullanılabilir. Bu sayede işlemin daha konforlu geçmesi sağlanır. Damardan ilaç verme işlemi diğer biyopsi işlemlerinin çoğunda uygulansa da tiroid biyopsisi çok daha kolay olduğu için her hastada gerek duyulmaz.

Tiroid Biyopsisi Güvenli Bir Yöntem midir?

Tiroid biyopsisi ince bir iğne yardımıyla yapıldığı için oldukça güvenli ve kolay bir işlemdir. Biyopsi, çoğu kişi tarafından korkuyla algılanan bir işlem olsa da aslında çok basit ve güvenilirdir. Tiroidde oluşan nodüllerden ince iğneyle parça alma işlemi, uygulanan biyopsiler arasında riski en az olan ve en kolay olanıdır. Tiroid biyopsisi için özel bir hazırlığa gerek duyulmaz ve biyopsi her zaman yapılabilir.

Tiroid Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Hasta yatırılır ve tiroid bezi ultrason eşliğinde incelenir. İğnenin nereden gireceğine ultrason yardımıyla karar verilir. Bölge steril bir şekilde hazırlanır. Ardından iğnenin gireceği yer uyuşturulur. Daha sonra özel bir iğneyle aspirasyon yapılır. Bölgeden sıvı veya doku örneği çıkarılır. Eğer nodül sayısı fazlaysa, her bir nodül için ayrı ayrı girilir ve örnek alınır. Her defa iğnenin girdiği alan uyuşturularak işleme devam edilir. Tiroid biyopsisi ince iğneyle yapılır ve avantajlı bir işlemdir. Risk gelişme olasılığı neredeyse sıfırdır. Ancak doku tam olarak alınmadığı ve iğneyle hücreler çekildiği için kesin teşhis vermeme olasılığı vardır.

Tiroid Biyopsisi Sonrası

Tiroid biyopsisinden sonra hasta için herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir. Hasta biyopsiden sonra günlük yaşantısına dönebilir. Biyopsiden sonra enfeksiyon, kist formasyonu gibi risklerin gelişme olasılığı vardır. Ancak bu tür riskler doğru bir teknik ve deneyimli bir ekip tarafından en aza indirilebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni