Tükürük Bezi Biyopsisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
21 Temmuz 2024

Tükürük Bezi Biyopsisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Tükürük Bezi Biyopsisi

Tükürük bezi biyopsisi, ağız içerisinde doğrudan gerçekleştirilen cerrahi bir işlemdir. Her ne kadar basit bir operasyon olarak kabul edilse de, diğer cerrahi müdahaleler gibi küçük riskler taşır. Bu biyopsi yöntemiyle, kişinin tükürük bezlerinden bir doku örneği alınarak patolojik olarak detaylı bir şekilde incelenir. Bu sayede, tükürük bezlerindeki hastalıklar veya diğer sorunlar kolaylıkla teşhis edilebilir.

Tükürük Bezi Biyopsisinin Amacı

Tükürük bezi biyopsisi, çeşitli patolojik hastalıkların oluşumunun incelenmesi amacıyla yapılır. Tıp biliminde uzun süredir uygulanan bu biyopsi yöntemi, günümüzde son derece gelişmiş cihazlarla gerçekleştirildiği için oldukça güvenilir sonuçlar verir. Yapılan tükürük bezi biyopsilerinin yaklaşık %15'inde olumlu ya da olumsuz herhangi bir sonuç alınamaması mümkündür. Bu durum, genellikle operasyonu gerçekleştiren cerrahın deneyim eksikliğinden kaynaklanır. Tükürük bezlerinde kanser veya farklı dokuların oluşumu bulunan hastalarda tükürük bezi biyopsisi yapılır. Bu biyopsi, diğer biyopsilere göre daha kolaydır çünkü tükürük bezleri rahat ulaşılabilir bir bölgede bulunur.

Tükürük Bezi Biyopsisinin Önemi

Tükürük bezi biyopsisi, günümüzde en etkili kanser teşhis yöntemlerinden biridir. Hatta modern görüntüleme cihazlarına göre daha sık kullanılmaktadır. Bu biyopsi, hastalıkların erken teşhisi ve tedavi sürecinin belirlenmesi açısından büyük öneme sahiptir.

Tükürük Bezi Biyopsisi Öncesinde

Biyopsi öncesinde, hastanın aç olması gerekmektedir. Bu nedenle ameliyattan en az 5 saat önce herhangi bir şey tüketmemesi önemlidir. Hastanın uygun kıyafetler giymesi ve bazı anestezi uygulamalarının yapılması gerekir. Tükürük bezi biyopsisinde genel anesteziye ihtiyaç duyulmaz; lokal anestezi ile operasyon gerçekleştirilir. Bu nedenle, tükürük bezi bölgesi küçük bir iğne ile uyuşturulur. Tükürük bezi biyopsisi genellikle alt dudağın iç kısmında yapılır. Bu bölgeye rahat ulaşılabilir olması nedeniyle biyopsi daha kolay geçer.

Tükürük Bezi Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Ameliyat hazırlıkları tamamlandıktan sonra, hastanın alt dudağının içine ince uçlu bir iğneyle anestezi uygulanır. Yaklaşık bir dakika sonra, iğne yapılan bölgenin üzerine bir santimetre kadar bir kesi yapılır. Bu kesi biraz oyulur ve içinden bir miktar tükürük bezi alınır. Tükürük bezi, pirinç tanesine benzerdir ve üç tane alınması biyopsi için yeterlidir. Bu işlem sırasında kanamalar meydana gelebilir. Kanamaları durdurmak için bölgeye tampon uygulanır ve bir dakikalık baskı kanamanın durması için yeterli olacaktır. Hastanın iyileşme süresi 4 haftaya kadar uzayabilir.

Tükürük Bezi Biyopsisi Sonrasında

  • Hastanın dikkat etmesi gereken en önemli şey, ameliyat sonrası ilk bir saat boyunca herhangi bir katı ve sıcak yemek yememesidir. Ameliyat bölgelerine sıcak maddelerin temas etmesi şişme ve enfeksiyon sorunlarına neden olabilir.
  • Hastanın dudak kısmında dikiş olacağı için, dikişlerin zarar görmesine neden olacak durumlardan kaçınılmalıdır.
  • Hasta, ilk üç gün boyunca ameliyat bölgesine dikkat etmeli ve diliyle oynamamalıdır. Eğer anormal bir durumla karşılaşılırsa, zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Biyopsi Nasıl Yapılır?

Biyopsi Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni