Punch Biyopsi Nedir ve Nasıl Yapılır?
24 Haziran 2024

Punch Biyopsi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Punch Biyopsi

Punch biyopsi, cilt lezyonlarının boyutuna göre deriden silindirik doku örneği alınması işlemidir. Bu yöntem, lezyonların tanısında kullanılan kolay ve pratik bir yoldur. Punch biyopsinin avantajları arasında tam doku sağlanması, hastanın hızlı iyileşmesi, dikiş kapandıktan sonra iyi bir kozmetik sonuç elde edilmesi gibi üstün sonuçlar yer almaktadır. Bu nedenle yaygın olarak tercih edilen bir cerrahi yöntemdir.

Punch Biyopsi Uygulaması

Punch biyopsi uygulaması öncesinde, cerrahi operasyon için gerekli ekipmanların hazırlanması ve değerlendirilmesi önemlidir. Hastaya işlem aşamaları, tedavi süreci ve süresi hakkında yazılı ve sözlü bilgi verilerek aydınlatılması gerekmektedir. Tüm bu hazırlıklar tamamlandıktan sonra cerrahi operasyona başlanmalıdır.

İlk olarak, punch biyopsi yapılacak bölge belirlenmeli ve işaretlenmelidir. Daha sonra hastaya lokal anestezi uygulanarak, anestezi etkisinin başlaması beklenir. Biyopsi yapılacak deri bölgesi ve çevresi antiseptik solüsyon ile temizlenir ve biyopsi bölgesi steril örtü ile kapatılarak sadece cerrahi operasyon yapılacak alan açıkta bırakılır. Lezyonun büyüklüğüne göre uygun boyutta bir punch seçilir. Örneğin, patoloji incelemesi yapılacaksa ve punch biyopsi alınacaksa, punch en az 5-6 mm olmalıdır. Lezyon çevresinde deri çizgilerine ters yönde çekilecek şekilde parmaklar yerleştirilir.

Parmaklar arasına gerdirilerek oval defekt elde edilir. Daha sonra punch, dik açıyla deri üzerine bırakılır. Bölgeye basınç uygulanarak punch döndürülür. Punch derin subkutan dokusuna ulaştığında, dokuda görülen direnç azalması sonucunda yeterli derinliğe ulaşıldığı anlaşılır ve deriden biyopsi alma işlemi gerçekleştirilmiş olur. Deri dokusundan alınan doku örneği, zedelenmeden tutulmalı ve bistüri veya makasla kesilerek biyopsi alma işlemi tamamlanmalıdır. Operasyon bölgesinde oluşan oval defekt dikilerek kapatılmalıdır. En fazla iki dikiş atılması bölgenin daha çabuk iyileşmesi bakımından uygundur ve enfeksiyon riskini azaltacaktır.

Yara bölgesi iyileşmeye bırakılacaksa pıhtılaşma sağlanmalıdır. Bunun için bölgeye direkt basınç uygulanmalı ve Monsel solüsyonu kullanılmalıdır. Yaralı bölge dikiş atılarak kapatıldıktan sonra antibiyotikli pomat uygulanmalı ve yara bölgesi gazlı bez ile kapatılarak bantlanmalıdır. Hastadan alınan deri dokusu dermatopatolojik inceleme için formol solüsyona koyulmalıdır. Cerrahi uygulama yapılan bölge, yaklaşık 48 saat sonra doktor denetiminde açılarak izotonik solüsyon ile yıkanmalı ve tekrar antibiyotik pomat uygulanarak pansuman yapılmalıdır. Doktorun belirleyeceği dikişlerin alınma zamanına kadar bu işlem yaranın enfeksiyon kapmaması için günlük olarak uygulanmalıdır. Dikiş alınma süresi, cerrahi operasyon bölgesine göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin, operasyon gövde bölgesinde yapılmışsa 14 gün, operasyon bölgesi yüzde ise en fazla 7 gündür.

Punch Biyopsi Sonrası Bakım

Punch biyopsi sonrası bakım, iyileşme sürecinin sağlıklı geçmesi açısından önemlidir. İşlem sonrasında yara bölgesinde enfeksiyon riskini azaltmak için:
  • Antibiyotikli pomat uygulanmalıdır.
  • Yara bölgesi steril gazlı bezle kapatılmalıdır.
  • Doktorun önerdiği süre boyunca günlük pansuman yapılmalıdır.
  • Yara bölgesi temiz tutulmalı ve gereksiz müdahalelerden kaçınılmalıdır.
  • Dikişler, doktorun belirlediği süre sonunda alınmalıdır.

Bu adımlar, biyopsi sonrası komplikasyon riskini minimize eder ve iyileşme sürecini hızlandırır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Rahim Biyopsi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Rahim Biyopsi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Biyopsi İğnesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Biyopsi İğnesi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Biyopsi Nasıl Yapılır?

Biyopsi Nasıl Yapılır?

Nodül Biyopsi Nasıl Yapılır?

Nodül Biyopsi Nasıl Yapılır?

Akciğer Biyopsisi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Akciğer Biyopsisi Nedir ve Nasıl Yapılır?