Biyopsi Çeşitleri Nelerdir?

Biyopsi, hastalıkların tanı ve tedavisinde kritik bir rol oynayan bir yöntemdir. Vücuttan alınan doku örnekleriyle, lezyonların yapısı incelenir ve doğru tanı konulmasına yardımcı olur. Çeşitli biyopsi türleri, inceleme yapılacak alana ve durumun gerekliliklerine göre farklılık gösterir.
Biyopsi Çeşitleri Nelerdir?
06 Eylül 2024

Biyopsi Çeşitleri


Biyopsi, inceleme amacıyla vücuttaki bir dokudan parça alınması işlemidir. Alınan parça, mikroskop altında incelenmeden önce bazı mikrobiyoloji ve moleküler incelemeler yapmak amacıyla işlemlerden geçirilir. Biyopsi genellikle vücutta hastalık şüphesi olduğu zaman yapılır. Yani vücutta sebebi bulunamayan şişliğin olması durumunda, kitle ve tümör varlığında en güvenli tanı yöntemi olarak kullanılabilir. Biyopsi yapılınca alınan örnekler genellikle patolojiye histopatolojik tanı için gönderilir. Patologlar tarafından örnekler incelenir. Ancak hastaya ait olan her türlü bilgi, yapılan tetkiklerin sonuçları, hastalıklara ait şüphe gibi bilgiler de patologlar tarafından bilinir. Bu nedenle biyopsiyi yapan ve hastanın doktoru iş birliği halinde olmalıdır. Bu bir ekip çalışmasıdır. Bu sayede doğru tanı yapılabilir.

Biyopsi Çeşitleri Nelerdir?


Biyopsi, insizyonel ya da eksizyonel şekilde yapılabilir. Bu, yapılacak biyopsinin yerine, lezyonun şekli ve büyüklüğüne, hangi organa yerleştiğine ve organın fonksiyonlarına göre belirlenir.

İnsizyonel Biyopsi: Bu biyopsi sırasında sorunlu yerden belli oranda örnek alınır. Bu, patolojiye materyal olarak gönderilir. Yani bu biyopsi çeşidinde lezyonun hepsi çıkarılmaz. Sadece bir parçası alınır. Daha sonra lezyonun kalanı da alınması gerekirse, hastaya ikinci müdahale yapılarak kalan kısım çıkarılır ve tedavi tamamlanır.


Eksizyonel Biyopsi: Bu biyopsi türünde şüpheli lezyonun hepsi biyopside çıkarılır. Materyal histopatolojik olarak incelenir. Lezyon tam olarak çıkarıldıysa ve başka parçası bulunmuyorsa, tedavi biyopsi sonucunda tamamlanır. Fakat biyopsi sonucunda lezyonun gerisinin olduğu tespit edilirse, tamamlayıcı cerrahi uygulama yapılmalıdır. Bu, lezyonun iyi huylu olmasına ya da kötü huylu olmasına göre değişebilir.

Biyopsi cerrahlar tarafından yapılabildiği gibi, patologlar ya da ilgili bölümün doktorları tarafından da yapılabilir. Biyopsi, görüntüleme yöntemleri kullanılmadan yapılabilir. Bunun dışında manyetik rezonans, bilgisayarlı tomografi, endoskopik aletler kullanılarak da yapılabilir. Biyopsi yapılırken genellikle iğne kullanılmaktadır. Bunlar, ince iğne biyopsileri ya da kalın iğne biyopsileri olarak yapılabilir. İnce iğne biyopsisi sırasında daha az materyal alınır. Kalın iğne biyopsisi sırasında daha fazla materyal alındığından, yapılacak histopatolojik inceleme daha ayrıntılı şekilde olur. Lokal anestezi ya da genel anestezi ile yapılan biyopsi genellikle ağrısız şekilde tamamlanır. Bazı biyopsilerde ise anestezi kullanılmaz. Ameliyathane koşullarında ya da polikliniklerde rahatlıkla uygulanabilir. Biyopsi, hem cerrahi tedavi için hem de ilaç ve diğer tedavilerin belirlenmesinde kilit tanı yöntemi olarak kabul edilir.

Organ Biyopsi Çeşitleri

Bağırsak Biyopsisi: Bu, bağırsak hastalıklarına tanı koymak ve tedavileri için yapılan endoskopi anında, forfeps adı verilen aletlerle alınan lezyonlara yapılan biyopsidir.

Karaciğer Biyopsisi: Bu biyopside genellikle ciltten ultrasonografi ve iğneyle parça alınır. Karaciğer tümörleri, hepatit ve sarılık tanısı için kullanılır. Başka bir ameliyat sırasında karaciğerde görülen lezyonlarda açık ameliyat sırasında biyopsi yapılabilir.

Böbrek Biyopsisi: İğneyle ultrasonografi yardımıyla yapılır. Böbrek hastalıkları ve tümörlerinin tanısında kullanılır.

Deri Biyopsisi: Ciltte bulunan kitle ve tümör gibi lezyonlara, nevüslere tanı amacıyla uygulanan biyopsidir. Lezyonun tamamı ya da bir kısmı alınır. Alınan patoloji sonucuna göre tedavi planlanır.

Kemik İliği Biyopsisi: Biyopsi, kemik iliğiyle alakalı hastalıklar için ya da lenfatik sistem hastalıklarını belirlemek için yapılır. Bunun için kalça kemikleri ya da sternum tercih edilebilir.

Meme Biyopsisi: En fazla yapılan biyopsi türlerindendir. Memede bulunan kitlelerin hepsi kötü huylu olmaz. Fakat diğer düzensiz kitlelerin de kontrol altında olması gerekir. Bu biyopsilerde genellikle genel anestezi kullanılmaz. Lokal anestezi altında ince iğne biyopsisi ya da kalın iğne biyopsisi uygulanır. Bazen tru-cut denilen biyopsi yöntemi tercih edilebilir. Bunlar genellikle ameliyat öncesinde uygulanır ve tanı koymaya yardımcı olur.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Dilek 21 Temmuz 2024 Pazar

Biyopsi yaptırdığımda ne kadar sürede sonuçları alabiliyorum? Patologların bu süreçteki rolü ne kadar önemli?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Dilek Hanım,

Biyopsi sonuçları genellikle 1 ila 2 hafta içerisinde alınabilir. Ancak bu süre, biyopsi türüne ve laboratuvar yoğunluğuna göre değişebilir. Patologlar bu süreçte çok önemli bir rol oynar. Biyopsi örneklerini inceleyerek, hastalığın tanısını koyarlar ve tedavi planlaması için gerekli bilgileri sağlarlar. Bu nedenle, patologların doğru ve titiz bir şekilde çalışması, doğru tanı ve etkili tedavi açısından kritik önem taşır.

Sağlıklı günler dilerim.

Çok Okunanlar
Biyopsi Nasıl Yapılır?
Biyopsi Nasıl Yapılır?
Haber Bülteni