Nodül Biyopsi Nasıl YapılırNodül biyopsisi, tiroit bölgesindeki nodüllerin incelenmesi amacıyla yapılan bir iğne biyopsisi işlemidir. Bu işlem sırasında hastaların dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Hazırlık AşamasıBiyopsi öncesinde hastaların dikkat etmesi gerekenler şunlardır:
Nodül Biyopsi UygulamasıNodül biyopsisi, tiroit bölgesinde ultrasonlu veya ultrasonsuz olarak iki şekilde yapılabilir. Büyük nodüller ultrason gerektirmezken, küçük nodüllerde ultrason yardımıyla nodülün yeri kesin olarak saptanır. Biyopsi genellikle plastik enjektörlerle yapılır ve ameliyat benzeri bir işlem değildir. Hastalar genellikle biyopsi sırasında çok az bir iğne batması hissederler. Biyopsi yapılacak hasta önce muayene masasına yatırılır ve başının biraz arkaya doğru itilmesi sağlanır. Bu şekilde nodülün bulunduğu kısmın daha iyi fark edilmesi sağlanır. Hastaya biyopsi sırasında yutkunmaması gerektiği anlatılır. Nodülün yeri el ile saptandıktan sonra biyopsi yapılacak bölge alkollü pamuk ile temizlenir. Daha sonra enjektör iğnesi kullanılarak nodülün bulunduğu bölgeye girilir ve enjektörün pistonu geriye çekilerek nodül dokusu enjektöre alınır. İşlem gerçekleştikten sonra iğne çıkarılır ve biyopsi yapılan yerin kanaması durdurulması için küçük bir pamukla 15 dakika kadar baskı uygulanır. Kanama ve şişme baskı ile azaltılır. Biyopsi yapılan alana daha sonra ufak bir bant uygulanarak temizliği sağlanır. Rahatsızlık hissi oluşursa buz uygulaması yapılabilir. Enjektörün içindeki nodül parçası daha sonra lam denilen cam parçalarına yerleştirilir ve patolojik inceleme için laboratuvara gönderilir. Sonuçlar kısa süre içinde gelir. Biyopsi sırasında bölgenin uyuşturulmasına gerek yoktur, çünkü işlem ağrı oluşturmadan yapılabilir. Nodül Biyopsi Sonrasındaki İşlemlerBiyopsi yapıldıktan sonra hasta yavaşça sedyeden kaldırılır ve yaklaşık 5 dakika oturması sağlanır. Daha sonra hasta, işine veya evine dönebilir. Biyopsi sırasında hafif bir ağrı meydana gelir, bu ağrı koldan kan alınırken oluşan ağrı kadardır, bu nedenle korkulmasına gerek yoktur. Biyopsi yaptırmak son derece önemlidir, çünkü nodülde kanser varsa tedavi gecikmeden başlanabilir. Nodülü olan hastaların ameliyat öncesi mutlaka biyopsi yaptırması gerekir. Ameliyat öncesinde nodülün kanser olduğu anlaşılırsa ameliyat ona göre planlanmalıdır. Yapılan biyopsi işlemi sonrasında hastanın günlük işlerini yapmasına engel bir durum yoktur. Bu işlem oldukça küçük bir işlem olup, hastanın korkmasına ve stres yapmasına gerek yoktur. |
Nodül biyopsisi yapılırken gerçekten hiç ağrı hissetmeyecek miyim? İşlem sonrası günlük aktivitelerime hemen dönebilir miyim?
Cevap yazMerhaba Apa, nodül biyopsisi genellikle lokal anestezi altında yapıldığı için işlem sırasında ağrı hissetmezsiniz. Ancak, herkesin ağrı eşiği farklı olduğundan hafif bir rahatsızlık veya baskı hissetmeniz normal olabilir. İşlem sonrası genellikle hafif bir ağrı veya rahatsızlık olabilir, fakat bu durum günlük aktivitelerinizi engellemez. Çoğu insan işlem sonrası gün içinde normal hayatına dönebilir. Yine de doktorunuzun verdiği tavsiyelere uymanız önemlidir. Sağlıklı günler dilerim!